Dziennikarstwo od kuchni
Dodane przez mkrzyszton dnia 24/05/2016 13:05:56

Dla każdego, kto kiedykolwiek chciał zostać dziennikarzem, każda możliwość doszkolenia się w tym zawodzie, jest czymś bardzo ważnym. Nie chodzi tutaj o teorię, jak samo pisanie artykułów, jednak o praktykę, poznanie tego zawodu “od kuchni”. Dziennikarstwo to nie tylko gazety. Podczas wizyty w Akademii Ignatianum w Krakowie, dnia 16 maja bieżącego roku, Natalia Brzezina z klasy IID wraz z prof. Kingą Pędracką, miały okazję poznać tajniki polskiej telewizji oraz radia. Pięciogodzinne warsztaty


Tre rozszerzona

Dla każdego, kto kiedykolwiek chciał zostać dziennikarzem, każda możliwość doszkolenia się w tym zawodzie, jest czymś bardzo ważnym. Nie chodzi tutaj o teorię, jak samo pisanie artykułów, jednak o praktykę, poznanie tego zawodu “od kuchni”. Dziennikarstwo to nie tylko gazety. Podczas wizyty w Akademii Ignatianum w Krakowie, dnia 16 maja bieżącego roku, Natalia Brzezina z klasy IID wraz z prof. Kingą Pędracką, miały okazję poznać tajniki polskiej telewizji oraz radia. Pięciogodzinne warsztaty stanowiły niezwykłe przeżycie. Dzieliły się one na trzy części: warsztaty z telewizją, gdzie pod okiem czujnej Pani Prezenter i Kamerzysty uczniowie liceów mogli spróbować swoich sił jako prezenterzy pogody i wiadomości. Druga cześć zorganizowana była przez radio Vaticana. Studenci przygotowali dla licealistów konferencję prasową, gdzie mogli się wcielić w żądnych wiedzy dziennikarzy. Ostatnia część projektu był wykład, poprowadzony przez redaktor Annę Łoś - wieloletnią dziennikarkę Radia Kraków. Warsztaty okazały się doskonałym sposobem na poznania pracy dziennikarza. Można było zobaczyć jak to wygląda naprawdę, a nie jak przyjęło się mówić wśród młodych ludzi. Z pewnością były one godne polecenia. Natalia Brzezina kl II D